Czas Kultury 5/2013 (176)
18,00

Ostatnio w Polsce można zauważyć znaczny wzrost zainteresowania gotowaniem i jedzeniem, które stają się także przedmiotem refleksji badaczy z wielu dziedzin nauki. W numerze 5/2013 „Czasu Kultury” skupiliśmy się na smaku, stawiając pytania o jego wymiar kulturowy, społeczny i polityczny. Ważnym wątkiem rozważań autorów jest powiązanie smaku z tożsamością kulturową. Magdalena Góralska w tekście opatrzonym zdjęciami Rohana Chakravarty’ego analizuje podejście diaspory chińskiej w Kalkucie do kuchni tradycyjnej. Magdalena Ziółkowska-Kuflińska przedstawia kuchnię tauromachiczną powiązaną z corrida de toros. Honorata Jakubowska interpretuje wyniki badań dotyczących preferencji smakowych Polaków, zaś Katarzyna Król na przykładzie podejścia do domowych ciast rozważa funkcjonowanie takich kategorii, jak: domowe, tradycyjne, swojskie. Katarzyna Wala i Kamil Pietrowiak skupili się na procesie wytwarzania smaku, zwracając uwagę między innymi na znaczenie ucieleśnionej wiedzy. Ariel Modrzyk omawia zagadnienie marnotrawstwa żywności. Jeden z podjętych przez niego wątków – obrzydzenia (wobec resztek) – znalazł się też w tekście Agaty Jakubowskiej poświęconym body sushi.

W numerze prezentujemy także opowiadania Miljenki Jergoviča, esej Emilii Kledzik o Papuszy oraz nowe felietony Agaty Araszkiewicz, Adama Poprawy i Edwarda Pasewicza.

Spis treści

Polityka smaku

4. Katarzyna Wala, Kamil Pietrowiak. Wytwarzanie smaku. Propozycja podejścia generatywnego
16. Ariel Modrzyk. Czym jest marnotrawstwo żywności?
24. Agata Jakubowska. Body sushi a smak estetyczny
32. Katarzyna Król. Domowość ciasta
40. Honorata Jakubowska. Polskie smaki / smaki w Polsce
50. Magdalena Góralska. Chinatown od kuchni. Historia, smaki a tożsamość wspólnoty chińskiej w Kalkucie
60. Magdalena Ziółkowska-Kuflińska. Jak smakuje ogon byka? Kuchnia tauromachiczna
w kontekście tożsamości kulturowej

Poezja

66. Mateusz Witkowski. psie wesele / fejerwerk / taksówka / polski / pustynia, poważnie / kości / opener
73. Rafał Krause. Wiersz zawiera lokowanie produktu / Stan wojny (na plusie) / Zmiany kosmetyczne

Proza

76. Miljenko Jergović. Jerozolima / Najpiękniejszy mój Johannesburg / Tajemnica podwórkowych skrzatów
90. Piotr Marciniak. Nagroda
97. Babette Versus. Jesienne znalepsisko / Ordolfinka / Bądźcie płodni i mnóżcie się, abyście skopali ziemię milionami stóp prawych i lewych, aż zawyje z bólu jak opętana, stara indianka przed zgliszami tipi

Esej

111. Emilia Kliedzik. Biedni Polacy patrzą na Papuszę

Liskowacki

122. Jerzy Borowczyk. Etiuda pierwsza
124. Artur Daniel Liskowacki. Błądzenie wzdłuż Odry – rozmowa Jerzego Borowczyka
i Michała Larka
129. Michał Larek. Bez mapy, bez GPS-a

Komentarze

132. Agnieszka Szczepanek, Michał Larek, Beata Koper, Katarzyna Lisowska, Klaudia Ziewiec. Historia i przemoc (S. Aleksijewicz, Wojna nie ma w sobie nic z kobiety, Wołowiec 2010.
S. Aleksijewicz, Ostatni świadkowie. Utwory solowe na głos dziecięcy, Wołowiec 2013.
J.M. Rymkiewicz, Rejtan. Upadek Polski, Warszawa 2013. J. Sowa, Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą, Kraków 2011. M. Tulli, Włoskie szpilki, Warszawa 2011).

Między pismami

146. Krzysztof Hoffmann. W książkach nadal nie ma poezji

Felietony

150. Adam Poprawa. Dominikanin w czarnym płaszczu i z czarnym humorem. Trafki z imentu
153. Edward Pasewicz. Pamflet na wszystkich ludzi (18). Podręcznik do leżenia
155. Agata Araszkiewicz. Nieprzyswajalność pewnych smaków. Cover story

162. Summary
164. Noty o autorach